Skjortan – klädesplagget som män inte kan klara sig utan

shirt

En skjorta funkar som klädesplagg vid i princip alla olika tillställningar, oavsett om du är på jobbet eller en fest. Många män brukar använda en skjorta i samband med när de har på sig kavaj, men det är också vanligt att bära endast skjortan. Vidare finns det särskilda skjortor lämpade till smoking. Hur som helst är skjortan ett av de viktigaste plaggen för manligt mode och en bra basgarderob bör ha åtminstone fem skjortor i olika färger.

Förutom enkelfärgade skjortor, kan en skjorta rik på mönster så väl som annat motiv eller uttryck göra det där lilla extra för din outfit. Skjortor finns i olika prisklasser, beroende på exempelvis vilket varumärke och material det är frågan om. Dessutom finns det en rad olika passformer av skjortor, två av dessa är slim och regular fit.

Olika passformer

Slim fit har en smal passform och framhäver på så sätt din kroppsform samt figur bättre än en löst sittande skjorta. Denna typ av skjortor brukar vara tillverkad av ett material som är uttänjbart, ett så kallat stretchmaterial. Regular fit är en typ av skjorta, vars passform sitter mindre tajt. Vidare finns skjortor inom en kategori som kallas non-iron. Dessa skjortor är gjorda av ett material så att de inte behöver strykas, det finns även smokingskjortor som inte behöver strykas. Exempel på dessa skjortor går att finna hos Neckwear.

Skjortan genom tiderna

Skjortan är ett av de allra tidigaste plaggen vi burit, men fram till 1900-talet var skjortan endast ett underklädesplagg, som till och med ansågs fult att bära synligt. I takt med att hus och byggnader blev alltmer uppvärmda minskade underskjortans praktiska effekt och mot mitten av 1900-talet blev det acceptabelt att bära skjortan synligt.

Successivt har skjortans betydelse vuxit och är idag ett av de viktigaste och uttrycksfulla plaggen för både män och kvinnor att bära, och bärs fördelaktigt både till vardags, fest och betydligt striktare tillställningar. Allt eftersom att klädkoderna kring skjortan lättats upp ställer detta dock högre krav på skjortans utseende och passform.